Αίθουσα αναμονής και τεχνολογία

Εικόνες από το παρελθόν και το μέλλον

    Ας φέρουμε στο μυαλό μας μια σκηνή που όλοι έχουμε ζήσει σε κάποιο ιατρείο γενικά ή οδοντιατρείο ειδικότερα και επαναλαμβάνεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Επισκεπτόμαστε ένα οποιοδήποτε ιατρείο, αφού έχουμε κλείσει προηγουμένως ραντεβού ή και εκτάκτως.  Η αίθουσα αναμονής και η τεχνολογία είναι πλέον στη ζωή μας.

Αίθουσα αναμονής

   Μπαίνουμε στην αίθουσα αναμονής όπου βλέπουμε και άλλο κόσμο να περιμένει.
   Κάποιο προηγούμενο περιστατικό χρειάστηκε περισσότερη ώρα από την προβλεπόμενη για να αντιμετωπιστεί και όλα δείχνουν ότι η σειρά μας θα καθυστερήσει για κάποια ώρα. Καθόμαστε στον καναπέ κάπως απογοητευμένοι, αφού πέρα από το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί θα περιμένουμε στην αίθουσα αναμονής.
   Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν άνθρωποι που απλώς βυθίζονται στις σκέψεις τους. Η μεγάλη πλειονότητα όμως ψάχνει αμέσως κάτι για να απασχοληθεί. Ασυναίσθητα το βλέμμα μας πέφτει αμέσως στην τηλεόραση που στα περισσότερα οδοντιατρεία είναι διαρκώς ανοιχτή σε ένα συγκεκριμένο κανάλι.

Η ψηφιακή τεχνολογία

   Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι “εκπαιδευμένος” να κοιτάζει οθόνες, αφού διάφορες συσκευές ψηφιακής τεχνολογίας – πέρα από την κλασική τηλεόραση – είναι πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Βλέποντας λοιπόν την τηλεόραση, αντιλαμβανόμαστε ότι προβάλλει ειδήσεις ή κάποια εκπομπή lifestyle.
Μπορεί να παρακολουθήσουμε για ένα-δυο λεπτά, αλλά τα νέα της επικαιρότητας είναι κατά κανόνα δυσάρεστα ή και αποκρουστικά… Έτσι γρήγορα καταφεύγουμε στις στοίβες με τα περιοδικά που βρίσκονται στο τραπεζάκι. Κι αυτά όμως συνήθως είναι lifestyle έντυπα ή ένθετα κυριακάτικων εφημερίδων που δεν μας ενδιαφέρουν.

Άρα το μόνο που απομένει είναι να παρατηρούμε ανυπόμονα το ρολόι στον τοίχο μέχρι να μας δεχτεί ο γιατρός.

Το μέλλον

    Αυτή η τόσο οικεία εικόνα αποτελεί πλέον παρελθόν με την τεχνολογία Ψηφιακής Σήμανσης που εισάγει το dentaltv στις αίθουσες αναμονής των οδοντιατρείων.
Το νέο οδοντιατρικό κανάλι αξιοποιεί την ενστικτώδη τάση των ανθρώπων να παρατηρούν αμέσως μια οθόνη όταν αυτή προβάλλει κάτι αλλά προσφέρει ένα πρόγραμμα με οδοντιατρικά περιεχόμενο αλλά και ψυχαγωγικές-ενημερωτικές ενότητες που προσελκύουν το ενδιαφέρον του θεατή-ασθενή.

Είναι άλλωστε απολύτως λογικό για έναν ασθενή στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου να θέλει να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα με οδοντιατρικά θέματα που θα του λύσουν τυχόν απορίες ή θα γεννήσουν καινούργιες που θα λυθούν κατόπιν συζήτησης και ενημέρωσης από το γιατρό.

   Παράλληλα και χάρη στην τεχνολογία Ψηφιακής Σήμανσης προβάλλονται ανανεούμενα ψυχαγωγικά-ενημερωτικά περιεχόμενα “ποικίλης ύλης”,  ώστε ο ασθενής να αποφεύγει το βομβαρδισμό δυσάρεστων ειδήσεων από τα συμβατικά τηλεοπτικά κανάλια και τα αδιάφορα περιοδικά.

2017-11-05T15:45:10+00:00