Ψηφιακή Σήμανση και οδοντιατρικό κανάλι ανά ηλικιακή ομάδα

 Η ανάπτυξη του διαδικτύου

    Όλοι γνωρίζουμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σημειώθηκε μία “έκρηξη” στο χώρο της τεχνολογίας που άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει την καθημερινότητά μας με πολύ γρήγορο ρυθμό. Κομβικό σημείο ήταν η ανάπτυξη του internet και των αμέτρητων ψηφιακών εφαρμογών του.
Ο βαθμός της εξοικείωσης των ανθρώπων ανά ανά ηλικιακή ομάδα με την ψηφιακή τεχνολογία αλλά και ο τρόπος που αυτοί την χρησιμοποιούν ποικίλλει φυσικά και ένα βασικό κριτήριο διαφοροποίησης είναι η ηλικία. Υπάρχουν οι νεότεροι (χοντρικά μέχρι την ηλικία των 30-35 ετών) που είναι απόλυτα εξοικειωμένοι και χρησιμοποιούν τις αστείρευτες δυνατότητες του intenet σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς τους (εργασία, επικοινωνία, ψυχαγωγία, ενημέρωση).
Υπάρχουν έπειτα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας (60+ ετών) που παρουσιάζουν ελάχιστη ή καθόλου εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ακόμη και αυτό το ηλικιακό γκρουπ να εντάσσεται όλο και περισσότερο στην ψηφιακή εποχή.
Δεν είναι πια μια ασυνήθιστη εικόνα να βλέπουμε όχι απλά 65αρηδες αλλά και γιαγιάδες και παππούδες μέχρι και άνω των 80 ετών να χρησιμοποιούν υπολογιστές. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άτομα που γεννήθηκαν ακόμη και την δεκαετία του 1930 ήταν όχι μόνο  ενεργά εργασιακά αλλά και σε δημιουργική ηλικία την εποχή της έξαρσης των Η/Υ που έγινε με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με την χώρα τις δεκαετίες του 70,80 και 90.
Και τέλος υπάρχουν οι άνθρωποι μέσης ηλικίας που έχουν εντάξει πλέον σε αρκετά μεγάλο βαθμό το internet στη ζωή τους πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τις καθημερινές ψηφιακές συνήθειες των νεώτερων.

Η νέα τεχνολογία ανά ηλικιακή ομάδα

     Πώς όμως σχετίζονται αυτά με το οδοντιατρικό κανάλι Ψηφιακής Σήμανσης της dentaltv.
Τα περιεχόμενα του καναλιού απευθύνονται φυσικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ασθενών αλλά γίνονται αποτελεσματικά ως οδοντιατρικό marketing και πηγή ενημέρωσης με διαφορετικό τρόπο ανά ηλικία.
Οι νεαρότεροι συνήθως αναζητούν πληροφορίες στο internet για οδοντιατρικά θέματα πριν ακόμα απευθυνθούν σε οδοντίατρο. Ασφαλώς στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς έγκυρες και διαφωτιστικές αναλύσεις, γραμμένες από οδοντιάτρους. Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία ο χώρος που γίνεται κανείς δέκτης των πληροφοριών. Αλλιώς προσλαμβάνει, επεξεργάζεται και αξιολογεί κάποιος μια πληροφορία στο σαλόνι του σπιτιού του και αλλιώς μέσα στο ίδιο το οδοντιατρείο. Εκεί η ενημέρωση κινητοποιεί τον ασθενή, τον βάζει σε διαδικασία να σκεφτεί τη συνολική στάση του απέναντι στη στοματική υγεία και να δράσει ανάλογα. Δεν είναι κάτι περιστασιακό που αφορά ένα συγκεκριμένο οδοντιατρικό πρόβλημα.
     Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς απευθύνονται στον οδοντίατρο σχεδόν πάντα όταν έχουν διαπιστώσει πρόβλημα στα δόντια τους και όχι προληπτικά. Επίσης χρησιμοποιούν λιγότερο το internet για να αναζητήσουν εκ των προτέρων πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι θα παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον το κανάλι Ψηφιακής Σήμανσης όπου προβάλλονται κατατοπιστικά video, αναπαραστάσεις με προηγμένα γραφιστικά εφέ και ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών με εύληπτη και ελκυστική παρουσίαση. Για αυτήν την ηλικιακή ομάδα το οδοντιατρείο δεν λειτουργεί απλώς σαν τόπος οδοντιατρικών εργασιών. Λειτουργεί πια και σαν χώρος όπου οι σκόρπιες πληροφορίες, οι συγκεχυμένες εντυπώσεις και οι παρερμηνείες δίνουν τη θέση τους στην ολοκληρωμένη ενημέρωση και τη στενότερη, πιο εποικοδομητική σχέση γιατρού-ασθενή. Και αυτό προκύπτει αβίαστα, φυσικά και με αμεσότητα.
   Ο διαχωρισμός των ασθενών ανά ηλικία είναι συμβατικός, αφού ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Ωστόσο υπάρχουν κάποια γενικά κριτήρια, με τα οποία μπορεί να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος και η αποτελεσματικότητα του ψηφιακού καναλιού της dentaltv.
2019-01-27T01:07:42+00:00